Anijsbestellen en niet anijs bestellen.
Dit doet me denken aan mijn moeder die naar de bakker ging en een zaterdaghulpje trof die daar nog maar net werkte.
Mijn moeder zegt: “Ik wil graag anijsbestellen.”
“Dat is prima mevrouw, hoeveel wilt u er bestellen?”, zegt het het meisje achter de toonbank.
“Nee ik wil niets bestellen”, antwoord mama, “Ik wil anijsbestellen kopen.”
Het meisje kijkt haar niet begrijpend aan en mama legt het uit: “Anijsbestellen zijn een soort kadetjes maar dan met anijszaad erin.”
“Oh”, zegt het meisje een beetje beschaamd, “daar had ik nog nooit van gehoord mevrouw. Ik vraag even aan een collega of we die hebben hoor”.
En zo had het meisje weer wat bijgeleerd en mama ging tevreden met haar anijsbestellen naar huis. 😀
En vandaag ga ik ze zelf bakken. Het deeg heb ik eerst klaargemaakt en vervolgens in de broodmachine gedaan zodat ik niet teveel hoef te kneden en zo, want dat vinden mijn reumatische handen geen fijn werkje.
Toen dat klaar was heb ik ze verdeeld in 6 bolletjes en met wat losgeklopt ei bestreken.
En nu liggen ze in de oven om nog een laatste keer te rijzen. Dat duur 40 minuten (bij 50 graden) en dan moeten ze nog een kwartiertje op een hoge temperatuur afgebakken worden.
En als de anijsbestellen klaar zijn maak ik nog 6 gewone kadetjes. Want Ab is niet dol op anijs en wel op kadetjes. 😆
Recept voor anijsbestellen:
Doe 2 eetlepels olijfolie in een maatbeker en vul dat aan met water tot 300 mililiter.
Giet dit mengsel in het bakblik van je broodmachine.
Doe in een schaal 500 meel voor witbrood.
Voeg er 8 gram bakkerszout aan toe en 25 gram anijszaad.
Dit mengsel vervolgens ook in het bakblik doen en tenslotte voeg je er nog 6 gram droge gist aan toe.
Zet je broodbakmachine op het programma “deeg”.
Warm de oven voor op 50 graden.
Na ongeveer anderhalf uur is je deeg klaar. Haal het uit het bakblik en maak er 6 middelgrote bollen van.
Leg de bollen op een ingevet oven bakblik (of leg er eerst bakpapier op) en leg de bollen erop.
Klop een ei los en bestrijk de bolletjes met een beetje ei.
Nu schuif je het bakblik in de oven en laat de bolletje daar 40 minuten rijzen.
Daarna de temperatuur zetten op 200 graden en nog 15 minuten afbakken.
Het recept voor kadetjes is hetzelfde maar dan zonder het anijszaad.
Aanvulling op dit bericht: